Carne de vită la cuptor

admin, 7 mai 2015

beaf

Foto: drosengarten.com

Ingrediente:

  • 2 kg = 4 pounds carne de vită de tip round, cu o ușoară grăsime la exterior și marmorată. (Termenul se referă la aspectul cărnii de vită care conține suficient de multă grăsime intramusculară pentru a forma un model asemănător unei plăci de marmură. Adică, are grăsime vizibilă cu ochiul liber). Este vorba de partea superioară a coapsei de vită.
  • 1-2 linguri de sare (de preferat sare Kosher)
  • 2 lingurițe piper negru, măcinat

Preparare:

Pentru a pregăti o friptură bună, scoateți carnea din frigider cu cel puțin o oră înainte de a o găti. Cea mai bună friptură este atunci când carnea este la temperatura camerei și nu a fost înghețată deloc. Cu cât carnea de vită este mai marmorată, cu atât calitatea cărnii este mai bună. Culoarea indică și ea calitatea cărnii. Ea trebuie să fie roșie-închisă, iar grăsimea trebuie să fie albă strălucitoare. Atunci când carnea de vită este prea slabă și nu are un strat subțire, alb, de grăsime, puteți folosi o linguriță sau două de ulei de măsline. Carnea de vită se unge cu ulei de măsline, pe toată suprafața. Pentru a face acest lucru, ne vom ajuta de o pensulă pentru bucătărie. Dacă, dimpotrivă carnea de vită este prea grasă, vom înlătura grăsimea cu ajutorul cuțitului. La fel se procedează și cu pielița argintie ce acoperă carnea de vită. În cazul în care avem de-a face cu o carne de vită mai subțire, putem să o rulăm și să o legăm cu ață de bucătărie. În felul acesta, se va găti mai bine, își va păstra suculența și se va tăia mai bine, după ce o scoatem din cuptor. Revenind le modalitatea de preparare, preîncălziți cuptorul la162 grade C/325 grade F. Acest tip de carne se asezonează doar cu sare şi piper, cu cel puțin 15 minute înainte de a fi gătită. După ce am presărat sarea și piperul proaspăt măcinat pe toată suprafața cărnii, ștergem ușor cu un prosop de hârtie și introducem la cuptor. Friptura se pune pe un raft de sârmă sau pe o foaie de copt, într-o tavă și se introduce în cuptorul preîncălzit. Coaceți friptura aproximativ 25 – 30 de minute, pentru fiecare jumătate de kilogram (sau pentru fiecare pound). Atunci veți avea o friptură ce se numește friptură făcută mediu. Reglați timpul de coacere în funcție de greutatea cărnii și de felul cum vreți să fie gătită. Ar trebui să utilizați un termometru de bucătărie pentru carne, pentru a determina când este gata friptura. Termometrul se împinge   până în centrul fripturii. Există un truc și când vine vorba de întoarcerea cărnii în timpul coacerii. Potrivit specialiștilor, dacă o întoarcem de mai multe ori, ea va deveni suculentă și fragedă. Dacă o întoarcem o singură dată, carnea va căpăta o crustă maronie și va fi mai uscată.

Tipuri de frigere a cărnii:

  • Friptura rare sau în sânge (se prepară la temperaturi între 49 – 54 grade C / 120 – 130 grade F). Are o culoare maronie la suprafață și roșu aprins în interior. Carnea trebuie să rămână suculentă.
  • Medium rare sau mediu în sânge (se prepară la temperaturi între 54 și 57 grade C/ 130 și 135 grade F). Friptura are o culoare maronie la suprafață și roșu închis în interior. La fel carnea, trebuie să rămână suculentă în interior.
  • Medium spre well done, sau mediu spre bine făcută (se prepară la temperaturi între 63 – 68 grade C / 145 – 155 grade F). Friptura are o culoare ușor rozalie, mai mult spre bronz, iar carnea este puțin suculentă.
  • Well done sau bine făcută (se prepară la temperaturi de peste 68 grade C/155 grade F, și mai mult). Friptura are o culoare maro la suprafață și o nuanță de bronz la interior,. Carnea nu are aproape deloc suculență.

Scoateți friptura din cuptor când temperatura este cu 10 grade mai mică decât ar trebui. Temperatura va crește cu câteva grade după ce carnea este scoasă din cuptor. Lăsăm carnea să se odihnească timp de 15 minute, după care o putem servi.

 Acrivița

Acriviţa vă urează poftă bună!

Lady chef
trimite reteta ta

reclama culinar

Trafic monitorizat de pe 23 Octombrie 2017

057745
Users Today : 141
Users Yesterday : 202
This Month : 4087
This Year : 44990
Total Users : 57745
Views Today : 377
Total views : 240828
Who's Online : 1