Sfaturi utile pentru a pregăti cele mai bune dulcețuri și gemuri

admin, 12 iunie 2015

jam

garlicgirl.com

Este vară. Tarabele piețelor sunt încărcate cu fructe proaspete și aromate, așa că perioada e numai bună pentru dulcețuri și gemuri de sezon. Aveți la dispoziție o mulțime de variante, totul ține de imaginația și de preferințele fiecăruia. Vă puteți aproviziona cămara cu dulcețuri de caise, cireșe, căpșuni, piersici, zmeură, mure, smochine, struguri etc. Puteți chiar să combinați mai multe fructe. Nu vă faceți griji, este foarte ușor! Pentru un gem bun de casă trebuie întotdeauna să vă asigurați că pașii parcurși în realizarea preparatului dumneavoastră sunt cei necesari. Fructul în sine va influența mult calitatea gemului dumneavoastră, de aceea trebuie gustate fructele și văzut cât zahăr trebuie pus pentru un gem ideal. Din cauza gustului fructelor, unele fiind mai acrișoare, este nevoie de mai mult zahăr, de obicei, aproximativ 5-6 linguri de zahăr mai mult = 1/3 cup la 1 kg de fructe. Întotdeauna fructele mai coapte conțin mai multă pectină. Pentru a face un gem bun, alegeți fructele sănătoase și bine coapte, cu un gust foarte bun. Dacă fructele sunt prea coapte, se poate face un compot în loc de gem. Fructele supuse unei fierberi mai scurte își pierd mai puțin din vitamine și se conservă la fel de bine în gemurile făcute în casă. Cele mai bogate fructe în pectine sunt merele, caisele, coacăzele, citricele, gutuile, prunele și morcovii. Cantități mai mici de pectină se găsesc în cireșe, vișine, struguri și căpșuni. Nici smochinele verzi, perele și piersicile nu au prea multă pectină, procentul fiind destul de redus. Pectina din fructe are rolul de a coagula, de a îngroșa gemurile sau dulceața de fructe. Reușita gemurilor, dulcețurilor și jeleurilor depinde de calitatea fructelor, în general și de proporția de zahăr, dar foarte importanta este și pectina din fructe care leagă gemul dumneavoastră. Produsele pe bază de gelifianți sunt mai spornice în legarea gemurilor sau jeleurilor, nemaifiind necesară evaporarea unei părți din apă, în scopul obținerii unui sirop gros. Deci, cu alte cuvinte, dacă folosiți un adaos gelifiant nu trebuie să puneți atât de mult zahăr.

Zahărul folosit pentru realizarea unui gem de calitate

Veți avea nevoie de zahăr alb, strălucitor, granulat, de bună calitate. Tipul de zahăr folosit este o chestiune de gust! De exemplu, zahărul de trestie dă gemului un gust ușor caramelizat. Este greu de stabilit cu exactitate o cantitate de zahăr, pentru că variază de la fruct la fruct, chiar în același sortiment de fructe, dar proporția, de cele mai multe ori, este următoarea:

  • Se poate pune aceiași cantitate de zahăr la câtă cantitate de fructe aveți, 1kg zahăr pentru 1kg fructe.
  • 800 g de zahăr la 1 kg de fructe , pentru majoritatea gemurilor la un blocaj
  • Se amestecă fructele, zahărul și sucul de la o jumătate de lămâie și după ce se macerează îndeajuns fructele, se gătește gemul.

Lămâia este folosită în pregătirea gemului pentru a ajuta la echilibrul raportului dulce –acid. În plus, la fel ca și pectina, lămâia ajută la legarea gemului. Tot timpul când faceți gem este bine să folosiți o lămâie, atât sucul, cât si coaja. Sucul de lămâie se pune peste fructe după ce au fost amestecate cu zahărul și se lasă la macerat pentru o perioadă de timp. De asemenea, lămâia pe care o utilizați trebuie bine spălată de ceara cu care este acoperită. O altă variantă ar fi să folosiți lămâi organice. După ce gemul este gata pregătit, coaja de lămâie se poate scoate din gem. Dacă nu aveți nici o lămâie în timpul când faceți gemul, puteți adăuga kiwi decojit. O bucată de coajă de la un măr verde vă ajuta, de asemenea, în cazul în care nu aveți lămâie. Se poate adăuga întotdeauna un mic vârf de cuțit de sare. Se pare că ajută ca stabilizator pentru dulcele din gem, dar această procedură este facultativă. Timpul de gătire depinde de fructele utilizate. Se aduce la fierbere gemul, amestecând continuu și se ia spuma rezultată în timpul fierberii. Pentru a determina dacă gemul dumneavoastră este gătit, utilizați un termometru de bucătărie. Temperatura trebuie să fie de 105 grade C/221 F. Dacă nu aveți un termometru, se pun câteva picături de gem pe o farfurie rece. Dacă aceste picături se coagulează ușor, atunci gemul este gata. Gemul și dulceața se fierb întotdeauna la foc foarte mic, în oale ceramice, de inox sau emailate, cu fund dublu. Dacă este cazul, se poate pune o bucată de tablă între flacără și oală.

Conservarea gemurilor

Pentru o optimă conservare a gemurilor făcute de dumneavoastră, folosiți borcane de sticlă, închise cu un capac și filet. Sterilizarea borcanelor și capacelor se face prin scufundarea într-o oală cu apă clocotită, prin fierberea borcanelor și a capacelor separat în apă timp de 10-12 minute sau prin încălzirea acestora în cuptor la o temperatură ridicată. Când gemul este gata, se umplu borcanele   până la refuz, se pun capacele pe ele și se înșurubează. Se lasă să se răcească complet, în felul acesta se limitează cantitatea de oxigen din borcanele cu dulceață. Nu reutilizați niciodată capacele. După mai multe utilizări, sigiliul prevăzut la capac nu mai poate funcționa la fel de bine. Dacă sigiliul de plastic al capacului nu funcționează, este posibil să aveți mucegai pe partea de sus a gemului. Când este gata, gemul se pune departe de lumină, la rece, într-un loc uscat.

 Acrivița

Acriviţa vă urează poftă bună!

Lady chef
trimite reteta ta

reclama culinar

Trafic monitorizat de pe 23 Octombrie 2017

057594
Users Today : 192
Users Yesterday : 210
This Month : 3936
This Year : 44839
Total Users : 57594
Views Today : 449
Total views : 240402
Who's Online : 1