Gem de prune

admin, 15 iunie 2015

gem

www.divahair.ro

Fructe, zahăr și căldură, acestea sunt ingredientele de bază pentru un gem de prune perfect. Puteți să vă bucurați de acest gem imediat sau puteți să-l păstrați un an de zile în cămara dumneavoastră. Atunci când faceți gem de prune în luna septembrie, mai precis pe la jumătatea lunii, iar fructele sunt foarte coapte, sfatul nostru este să nu folosiți zahăr deloc. Gemul va fi la fel de dulce, gustos și aromat, dar și sută la sută organic.

Ingrediente:

  • 2kg = 4 pounds prune foarte coapte (prune brumării – bistrițene, prune italiene)
  • 1 kg = 5,2 cups zahăr cristalizat (tos)
  • 1 măr verde   Granny Smith, tăiat în bucăți mici, fără sâmburi și codiță (se păstrează coaja pentru pectină)
  • sucul și coaja de la o lămâie pentru a echilibra gustul dulce și pentru pectină

Preparare:

Fructele trebuie să fie coapte. Cu cât sunt mai coapte, cu atât se pune mai puțin zahăr pentru realizarea gemului. Varietatea soiurilor de prună, dulceața lor, cât și gradul de coacere ne ajută sa calculăm cantitatea de zahăr ce trebuie adăugată. Mai puțin zahăr înseamnă un gem mai acrișor, mai aproape de gust prunelor folosite. Între timp, cât pregătiți gemul de prune, borcanele și capacele folosite trebuie spălate, uscate şi sterilizate cu apă fiartă sau la cuptor. Pentru a pregăti gemul de prune, trebuie să spălați și curățați fructele, să le tăiați pe jumătate și să le scoateți sâmburii. Se pun prunele într-un castron mai mare, se adaugă zahărul, se amestecă bine, apoi se adaugă sucul de lămâie și coaja tăiată mai mare. Adăugăm și mărul verde tăiat bucăți. Se lasă la macerat pe masa de lucru sau afară, la soare, o oră sau două. Zahărul și sucul de lămâie trebuie să intre bine în fructe. Se ia o cratiță cu fund dublu și punem prunele la fiert, la foc mediu, împreună cu sucul lăsat de fructe. Compoziția se amestecă cu o lingură de lemn pentru a distribui zahărul mai bine. Aduceți gemul la punctul fierbere. Când prunele încep să fiarbă, puteți reduce căldura la foc mic și fierbeți timp de 30 minute. Amintiți-vă că trebuie să luați tot timpul spuma rezultată. În caz contrar gemul nu va avea culoarea dorită, nu va fi transparent îndeajuns. La fierbere, gemul trebuie să atingă o temperatură de 106 grade C – 110 grade Celsius (222 F – 230 F). Dacă vrem ca gemul să fie puțin mai zemos, atunci îl luăm de pe foc când ajunge la temperatura de 104 grade C (220 F). Dacă nu aveți un termometru de bucătărie, atunci trebuie să faceți următorul test: puneți câteva picături de gem pe o farfurioară foarte rece. Ar fi bine să introduceți farfuria câteva minute în congelator, înainte de a face testul. Picăturile trebuie să se coaguleze imediat, gemul nu mai are consistenta lichida. Gemul se pune în borcane. Se întorc borcanele cu capul în jos, se lasă să se răcească, apoi se sterilizează în cuptorul preîncălzit. Când gemul ajunge la punctul de fierbere, putem să îi îmbunătățim gustul, adăugând câțiva sâmburi de nucă uscată, ghimbir sau diferite arome precum vanilie, rom sau scorțișoară, în funcție de preferințele fiecăruia.

O altă variantă de preparare a gemului de prune

Dacă prunele nu sunt destul de coapte, se pot adăuga următoarele ingrediente:

  • 2kg = 4 pounds prune (prunele se pot tăia în jumătăți sau se toacă mai mărunt)
  • 1,5 kg = 7,8 cups zahăr
  • 150 ml = 10 linguri = 0,6 cup apă (un pahar de apă)
  • zeama și coaja de la o lămâie
  • 1 măr verde Granny Smith, tăiat în cuburi, fără sâmburi și codiță

Preparare:

Prunele se spală, se curăță de codițe, se taie în jumătăți și se scot sâmburii. Se pun apa și zahărul să fiarbă la foc mediu și se lasă să formeze un sirop. Amestecăm constant. Siropul se lasă să-și reducă din volum, cel puțin un sfert sau mai mult din volum. Trebuie să fie mai gros. Adăugăm prunele, apoi reducem căldura la foc mic. Adăugați zeama, coaja de lămâie și mărul verde tăiat în cuburi (se păstrează coaja, la fierbere. Este bună pentru pectină). Prunele se fierb aproximativ 10-15 minute. Se îndepărtează spuma care se formează la suprafață, cu ajutorul unei spumiere. Încercați consistența gemului. Dacă este cea dorită, atunci se poate pune gemul în borcanele sterilizate, cu capac. Dacă nu aveți consistența dorită, se lasă mai mult la fiert sau se adaugă gelatină vegetală, conform instrucțiunilor de pe pachet. Ideal pentru un gem fiert, mai zemos, trebuie să aveți temperatura de 104 grade C/220 F, câteva grade în plus face un gem mai gros. Atenție! Dacă se fierbe prea mult, gemul devine maro închis la culoare, iar fructele pierd din vitamine. Puteți, de asemenea, să folosiți o farfurie foarte rece, din congelator, pentru a testa consistența gemului. Puneți câteva picături pe farfurie. Dacă acestea se coagulează imediat, atunci gemul este gata. Borcanele și capacele se sterilizează în apă clocotită, timp de 5-10 minute. Scoateți borcanele, ștergeți-le și puneți eticheta cu produsul. Se adaugă gemul de prune. Se păstrează în cămară, într-un loc răcoros, uscat și întunecat pentru 2 săptămâni. Se servește.

 Acrivița

Acriviţa vă urează poftă bună!

Lady chef
trimite reteta ta

reclama culinar

Trafic monitorizat de pe 23 Octombrie 2017

057770
Users Today : 11
Users Yesterday : 155
This Month : 4112
This Year : 45015
Total Users : 57770
Views Today : 52
Total views : 240957
Who's Online : 3