Gem de caise

admin, 16 iunie 2015

apricot-jam-retetaGemul de caise unul dintre cele mai bune gemuri. Este ideal pentru micul dejun, pentru umplerea clătitelor cat, dar și pentru diverse rețetele de prăjituri sau tort.

Ingrediente:

  • 2 kg caise, foarte coapte
  • 750 g zahăr = 3,9 cups = 62 de linguri
  • sucul și coaja de la o lămâie (coaja tăiată mare se poate scoate afară după ce s-a fiert gemul)

Preparare:

Pentru a avea un gem de calitate, folosiți caise coapte bine. Fructele se spală, se șterg cu un prosop de hârtie, se taie pe jumătate și se scot sâmburii. Caisele se pun într-un castron mai mare, se adaugă zahărul, sucul și coaja de lămâie. Cu ajutorul unei linguri de lemn sau o spatulă, se amestecă ușor în caise. Se lasă la macerat mai multe ore sau peste noapte, chiar și la rece, în frigider. Într-o cratiță cu fund dublu, se pun caisele la fiert, la foc mediu. Se aduc la punctul de fierbere, amestecând ocazional. Focul trebuie să la început mai tare, până când gemul începe să facă spumă, la suprafață. Spuma se îndepărtează cu o spumieră fină, apoi focul se dă la minim. După 30 de minute de fiert, gemul de caise ar trebui să fie gata. După ce fructele au scăzut suficient de mult din volum, verificați dacă gemul este îndeajuns de legat, prin metoda cu farfuria: puneți o farfurie la rece și lăsați-o câteva minute. Scoateți-o din frigider și picurați puțin gem pe o margine. Dacă picăturile se coagulează, gemul este fiert îndeajuns. În caz contrar, gemul se mai lasă la fiert, amestecând frecvent. Când este gata, gemul se toarnă în borcanele sterilizate. Se pun capacele, se închid ermetic și se pun cu susul în jos pentru o perioadă de timp. Aceasta operație se face pentru a crea destul vid în borcanele dumneavoastră de gem. Lăsați borcanele să se răcească complet și treceți la o a doua sterilizare, care servește pentru a elimina orice bacterii care rămân și care asigură formarea vidului complet în borcanele cu gem. Procedați ca pentru sterilizarea borcanelor goale: într-o oală mare, se pun borcanele de gem de caise înfășurate fiecare bine într-o pânză sau prosop de bucătărie, astfel încât să împiedice lovirea sau atingerea în timpul sterilizării. Se adaugă o cantitate de apă rece ca să acopere complet borcanele și se fierb la foc mare. Când apa începe să fiarbă, se reduce focul la mic și se continuă fierberea timp de 30 minute. Un alt lucru important! Se așteaptă pentru a scoate borcanele din oală. Le scoatem doar atunci când apa este rece. Ștergeți bine borcanele și etichetele, după care se pun în cămară, într-un loc întunecat și răcoros. Această metodă de sterilizare a gemului pentru iarnă era folosită de bunica și mai târziu, de mama și așa a fost transmisă mai departe. Astăzi se pot steriliza gemurile foarte ușor pentru conservare pe termen lung, în cuptor, la o temperatură mică, prin metoda baine marie. Într-o tavă cu pereți înalți sau într-o cratiță mai mare se pune apă, până la jumătatea borcanelor. Se lasă în cuptorul cald aproximativ 30- 40 de minute.

Notă:

În cazul în care, caisele nu sunt destul de coapte, adăugați încă 250 grame de zahăr, deci o proporție de 2:1. Pentru un gem de caise mai cremos, caisele se dau prin mașina de tocat. Puteți folosi, de asemenea, robotul de bucătărie. Caisele se fierb împreună cu sucul rezultat și cu zahărul. Pentru un plus de aromă, putem adăuga și câțiva sâmburi de caise, în timpul fierberii. Dacă aveți răbdare, spargeți sâmburii de caise cu un spărgător de nuci și scoateți miezul. Lăsați în apă clocotită timp de un minut, apoi puneți în apă rece și îndepărtați pielița. Miezul se adaugă la fructe.

Acrivița

Acriviţa vă urează poftă bună!

Lady chef
trimite reteta ta

reclama culinar

Trafic monitorizat de pe 23 Octombrie 2017

057593
Users Today : 191
Users Yesterday : 210
This Month : 3935
This Year : 44838
Total Users : 57593
Views Today : 383
Total views : 240336
Who's Online : 2