Oul, proprietăți și sfaturi pentru preparare

admin, 8 septembrie 2015

1

thehealthyhomeeconomist.com

Poate de multe ori v-ați întrebat cât de proaspete sau de vechi sunt ouăle pe care le cumpărați de la magazin și urmează să le folosiți în bucătărie pentru mâncare sau prăjituri.

Iată câteva ponturi foarte utile în ceea ce privește ouăle cumpărate ce urmează să fie folosite în bucătărie:

Înainte de toate trebuie să știm câte ceva despre compoziția oului. De reținut este că oul proaspăt umple aproape în totalitate coaja în interior, rămânând doar foarte puțin loc pentru aer. Oul este compus din celulele embrionale și substanțe nutritive protejate de o coajă, tot în interior găsindu-se și o ”pungă“ mică de aer, numită camera de aer, aceasta fiind plasată lângă gălbenuș. Atunci când oul este proaspăt, această cameră de aer este foarte mică. Însă, odată cu trecerea mai multor zile și chiar săptămâni, va crește din cauza cojii, care este foarte poroasă. Cu cât în ou este mai mult aer cu atât acesta va fi mai vechi. De altfel, există câteva metode de verificare foarte simple. Încercați să agitați ușor oul și ascultați cu urechea, dacă auziți conținutul care se mișcă în interior, atunci oul este vechi sau a început să se învechească. Cea de-a doua metodă, mai eficientă, este scufundarea oului într-un pahar cu apă rece. Dacă oul are o vechime de cel mult de o săptămână, va sta culcat perfect orizontal atunci când este scufundat în apă. Cu o vechime de până la două săptămâni, oul se va ridica ușor de vârf în apă, din cauza aerului din interior. Peste cinci săptămâni va sta aproape vertical în paharul cu apă, din cauza aerului acumulat în cantitate mai mare în interiorul oului. Și atunci când se sparg ouăle, se poate determina prospețimea lor. În prima săptămână se poate observa, în momentul în care se sparge oul, că albușul stă compact în jurul gălbenușului, nu se răspândește în toate părțile. De-a lungul timpului, albușul devine mai fluid. La 2 săptămâni începe deja să se vadă o parte albă, mai fluidă în consistența sa. La 5 săptămâni, albușul este deja foarte fluid, aproape lichid. Aceste ouă ar trebui să fie consumate cât mai devreme până nu este prea târziu.

Sfaturi:

În patiserie greutate unui albuș este de 30 grame, iar a gălbenușului este de 15 grame. Atunci când se toarnă lapte fiert într-un amestec cu ouă crude, se fierbe jumătate din lapte (suficient pentru a prepara vanilie, de exemplu) și se agită cu restul de lapte rece, astfel încât fie sub 60° C în momentul când se amestecă cu ouăle. Albușurile de ou se păstrează la frigider, în jur de 3-4 zile. La congelator se poate pune puțină sare peste albușurile care vor fi congelate pentru o perioadă mai mare. Ouăle care sunt folosite la gătit ar trebui să fie consumate în cel mult 25-28 zile.

Acrivița

Acriviţa vă urează poftă bună!

Lady chef
trimite reteta ta

reclama culinar

Trafic monitorizat de pe 23 Octombrie 2017

057770
Users Today : 11
Users Yesterday : 155
This Month : 4112
This Year : 45015
Total Users : 57770
Views Today : 84
Total views : 240989
Who's Online : 1