Plăcintă cu mere din foi de patiserie

admin, 17 septembrie 2015

1

www.taste.com.au

Plăcinta cu mere este unul dintre deserturile mele preferate. Sper să fie la fel de apreciat și în familia dumneavoastră!

Ingrediente:

Pentru 2 foi de aluat de patiserie:

 • 591 ml = 312 grame = 2 ½ cups = 40 linguri de făină, plus extra, pentru masa de lucru
 • 10 linguri de unt rece, de la frigider, tăiat în cuburi mici
 • 5 linguri de untură sau untură vegetală (ex. vegetable shortening). Puteți să folosiți numai unt: 15 linguri de unt = 1 cup = 8 oz = 2 batoane de unt rece, înghețat și tăiat în bucăți mici. Plăcinta va fi la fel de gustoasă și dacă folosiți doar unt. Varianta cu untură este considerată mai veche, ”old fashion”
 • 2 linguri de zahăr brun
 • ½ linguriță de sare
 • 4 linguri sau mai mult de apă foarte rece, înghețată. Cantitatea de apă va fi calculată în funcție de aluat

Pentru umplutură:

 • 1,750 kg = 3 ½ pounds = 6 cups mere, decojite, curățate de sâmburi și tăiate în felii de 8 milimetri = 1/3 inch grosime. Puteți folosi mere Jonathan, Golden auriu sau Granny Smith. Merele Smith sunt verzi, tari, crocante și puțin acrișoare. Sunt ideale pentru plăcinta cu mere
 • 190 grame = 1 cup = 16 linguri zahăr granulat
 • 95 grame = ½ cup = 8 linguri zahăr brun
 • 93 grame = 0,75 cup = 12 linguri făină
 • 1 ½ linguriță scorțișoară rasă
 • ½ linguriță nucșoară
 • 28 grame = 2 linguri = ¼ baton unt topit

Pentru copt plăcintă (opțional):

 • 1 lingură de lapte sau smântână groasă
 • 1 gălbenuș de ou

Se bate gălbenușul cu smântâna sau laptele. Compoziția se întinde cu o pensulă de bucătărie pe întreaga suprafață a plăcintei, înainte de a fi coaptă.

Preparare:

Într-un castron, se pun merele decojite, curățate de sâmburi și tăiate în bucăți sau felii. Se adaugă zahărul granulat, zahărul brun, făina, scorțișoara, nucșoara și untul topit. Se amestecă bine până la omogenizarea completă, până când merele se îmbracă frumos în amestecul de făină, zahăr și mirodenii. Aceasta va fi umplutura pentru plăcinta de mere. Într-un procesor de alimente, se pune făina, se adaugă zahărul brun și sarea. Se amestecă pentru 20 secunde. Adăugați untul și untura sau numai untul, după alegerea făcută la amestecul de făină. Adăugați prima dată doar jumate din cantitatea, pulsați de câteva ori, după care adăugați cealaltă jumătate. Untul trebuie să rămână amestecat cu aluatul și să aibă mărimea unui bob de mazăre, nu mai mare. Se amestecă până se obține o cocă închegată. Transferați coca într-un castron sau pe o masa de lucru și adăugați 4 linguri de apă foarte rece. Se amestecă cu mâinile. Împingeți în jos cu palma aluatul de câteva ori. Acest lucru va ajuta bucățile de unt să intre mai bine în straturile de aluat. Compoziția va deveni mai pufoasă și mai ușor de lucrat. Dacă aluatul este uscat, se mai adaugă apă, nu mai mult de 4-6 linguri, până când compoziția se umezește. Atenție sa nu umeziți prea rău aluatul! Frământarea prelungită dezvoltă glutenul, iar acesta va înăspri aluatul. Este exact ceea ce nu vrei, de fapt, într-un aluat de patiserie. Aluatul se taie pe jumătate și se împarte în două părți egale. Se fac două mingi din aluat, cu ajutorul mâinilor. Se aplatizează fiecare ca un disc, se înfășoară fiecare bucată de aluat în folie de plastic și se pun la rece în frigider, pentru 1 oră.

pie-crust3Pe o masă de lucru se împrăștie făina. Se ia o bucată de cocă și cu ajutorul unui sucitor se întinde aproximativ 25 centimetri = 10 inch, cât să acopere o tavă rotunda de copt, de această mărime. Se taie colțurile. Se pune făină pe sucitor și se rulează prima bucată de cocă. Aceasta se transferă într-o tavă rotundă de copt de aproximativ 25 centimetri = 10 inch în diametru. Se taie din nou marginile aluatului. Coca nu trebuie să fie mai înaltă decât vasul de copt sau, poate, foarte puțin peste marginile lui. Adăugați umplutura de mere și procedați la fel cu cea de-a doua bucată de aluat, punând-o deasupra umpluturii. Cea de-a doua bucată de aluat se lasă puțin mai mare, peste marginile tăvii de copt, aproximativ 1, 25 centimetri = 1/2 inch, restul se taie cu ajutorul unor foarfeci de bucătărie. Unim cele două părți de aluat cu ajutorul unei furculițe. Se fac una sau două tăieturi mici deasupra plăcintei pentru a permite aerului să iasă afară.

Se presară un pic de zahăr și scorțișoară deasupra. Plăcinta se acoperă cu o folie de aluminiu și se coace în cuptorul preîncălzit la temperatura de 190 grade C/375 F pentru 25 minute. După acest interval, se îndepărtează folia de aluminiu și se continuă coacerea pentru încă 20-25 minute. Plăcinta trebuie să capete o culoare maro aurie. Se servește caldă, cu înghețată de vanilie alături.

Acrivița

Acriviţa vă urează poftă bună!

Lady chef
trimite reteta ta

reclama culinar

Trafic monitorizat de pe 23 Octombrie 2017

057738
Users Today : 134
Users Yesterday : 202
This Month : 4080
This Year : 44983
Total Users : 57738
Views Today : 278
Total views : 240729
Who's Online : 2