Ardei umpluți cu varză la murat

admin, 7 octombrie 2015

ardei umpluti muratiIngrediente (pentru un borcan de 10 litri):

  • 4 kg ardei gras alb-gălbui, din soiul Barbara (50-60 de ardei, depinde cât sunt de mari), 2-3 verze, curățate, spălate și tăiate fideluță
  • 6-8 morcovi, curățați și dați pe răzătoarea mare
  • o mână bună de frunze de țelină
  • 1 litru de oțet (cantitatea pentru această rețetă este de 1 litru de oțet la 3 litri de apă)
  • 3 litri de apă rece
  • 13-14 linguri de Sare neiodata , sare pentru muraturi ( 10 linguri pentru saramura si 3-4 linguri pentru amestecul de varză)
  • 4-5 frunze de dafin
  • 4 căței de usturoi, curățați
  • 1 ½ linguriță de piper boabe
  • 1 ½ linguriță boabe de muștar

Preparare:

Cantitățile sunt potrivite pentru un borcan de 10 litri de murături. Primul pas este să spălați ardeii și să îi așezați vertical în borcan, cu codița în sus. Nu este nevoie să îndepărtați semințele. Turnați apă peste ardei, până se umple borcanul. Acest procedeu vă va permite să aproximați cantitatea de saramură. Se golește apa din borcan și se măsoară. Cantitatea de apă pe care o folosiți este condiționată de dimensiunea ardeilor. În funcție de acest aspect, vom stabili și cantitatea de oțet folosită. Ardeii grași se taie rotund în jurul cotorului, se curăță de semințe și se îndepărtează nervurile albe cu ajutorul unui cuțit. Se spală din nou și se pun deoparte, la scurs. Varza se curăță, se taie pe jumătate, se scoate cotorul și se taie fideluță. Se pune într-un vas mai mare. Morcovii se curăță și de dau pe răzătoarea mare. Frunzele de țelină se taie fideluță, în lungime, pe cât posibil. Se amestecă bine varza cu morcovii și cu frunzele de țelină. Se adaugă, la această cantitate, 3 linguri de sare. Se amestecă bine. Se pune vasul pentru ½ oră deoparte ca varza sărată să lase apa necesară. Sucul lăsat de varză la sărare nu se folosește. Ardeii se iau unul câte unul, se umplu cu amestecul de varză, se împung de 2 ori cu o furculiță și se îndeasă bine varza în ei. Se pun, pe rânduri, în picioare, cu tăietura cotorului și cu varza în sus. Între ei se pot pune frunze de dafin, căței de usturoi, boabe de muștar și boabe de piper. Saramura se face din 3 litri de apă rece, 1 litru de oțet și 10 linguri de sare. Se amestecă toate bine într-un castron și se adaugă peste ardeii cu varză în borcanul de 10 litri. Se umple cu saramură până aproape de nivelul capacului, aproximativ cu 2 cm mai jos. Borcanul și capacul folosit trebuie să fie sterilizate înainte. Ardeii se depozitează în loc rece și întunecos. După 2-3 zile veți observa că apa începe să-și schimbe culoare devenind mai albă. Din acel moment, în 7 zile maxim, se pot consuma.

Ardeii umpluți cu varză sunt una dintre cele mai bune salate de murături din bucătăria românească. Pot fi asociați cu friptură de porc, pasăre sau vită. Merg foarte bine chiar și lângă cartofii prăjiți.

Acrivița

Acriviţa vă urează poftă bună!

Lady chef
trimite reteta ta

reclama culinar

Trafic monitorizat de pe 23 Octombrie 2017

057771
Users Today : 12
Users Yesterday : 155
This Month : 4113
This Year : 45016
Total Users : 57771
Views Today : 106
Total views : 241011
Who's Online : 1