Tartă de mere

admin, 7 octombrie 2015

tarta de mereIngrediente:

 • 1 bucată de aluat fraged pentru plăcinta de mere
 • 4-5 mere potrivite. Nu este nevoie să alegi un soi anume, ține de preferințele fiecăruia. Eu am făcut această rețetă cu mere din soiul swiss gourmet (li se mai spune și arlet). Au un gust dulce acrișor, ușor acidulat.
 • 6 linguri de zahăr
 • 3-4 linguri unt rece de la frigider, tăiat mărunt în cuburi
 • 3 linguri gem de caise
 • 2 linguri de apă

Preparare:

Cuptorul se preîncălzește la 204 grade C/ 400 F. Merele se curăță de sâmburi cu ajutorul unui cuțit special. O altă variantă ar fi să le tăiați pe jumătate și, cu ajutorul unui cuțit, să scoateți sâmburii, lăsând în mijloc o adâncitură rotundă. Merele folosite în această rețetă nu se curăță de coajă. Excepție fac cele din soiul Granny Smith. Acestea pot fi curățate de coajă. Merele se spală și se curăță de sâmburi. Se taie în jumătăți, apoi în felii egale, subțiri. Aluatul fraged de plăcintă se întinde pe o masă de lucru pe care a fost mai tarta de mere2înainte presărată puțină făină. Se întinde aluatul sub formă de dreptunghi și se taie în trei fâșii pe lungime, apoi încă
o dată pe lățime, rezultând șase porții. Se poate lăsa foaia de aluat și întreagă. Se pune aluatul fraged într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Peste foia de aluat se pun merele în diagonală sau chiar drepte. Feliile de măr se așază una peste cealaltă, ca niște cărți de joc care se risipesc. Se continuă să se facă rânduri pe ambele părți ale foii de aluat până se termină toate merele. Dacă ați tăiat foia de aluat în 6 porții, atunci faceți un singur rând suprapus de mere pe fiecare foaie. Deasupra se presară zahăr tos din abundență și se pun cuburi reci de unt. Untul nu trebuie să fie repartizat uniform. Tarta se coace în cuptorul preîncălzit timp de 35-40 minute, până când aluatul se rumenește, iar marginile capătă o ușoară culoare maronie. Între timp încălziți gemul de caise și apa în cuptorul cu microunde. Amestecați bine. Se scoate tarta din cuptor și, cu ajutorul unei pensule de bucătărie, se unge cu gemul de caise. Se lasă să se răcească. Tarta se ia de pe tavă cu ajutorul unei spatule de metal și se servește .

Dacă doriți să faceți în casă aluatul fraged aveți nevoie de:

Aluat fraged pentru tartă

Ingrediente:

 • 249 grame = 473 ml = 2 cups = 32 linguri făină
 • 172 grame = 0,75 cup = 1 ½ batoane = 12 linguri de unt rece din frigider, tăiat în cuburi
 • 118 ml = ½ cup = 8 linguri apă rece de la frigider
 • 1 lingură de zahăr
 • 1 linguriță de sare

shutterstock_55344184Preparare:

Se pune făina într-un procesor de alimente, se adaugă sarea și zahărul și se mixează de 3-4 pulsuri, până când se amestecă ingredientele. Se adaugă untul rece și se mixează de încă 10 ori. Untul trebuie să se sfărâme și să rămână în făină la mărimea unui bob de mazăre. Adăugați apoi apa rece. Amestecați până când aluatul începe să se formeze, să se țină. Scoateți aluatul și modelați-l pe o masă de lucru. Trebuie să fie ca o bilă. Se acoperă bine cu folie de plastic și se pune la rece, în frigider, pentru cel puțin 30 minute – 1 oră. Se scoate de la rece, se pune pe o masă de lucru pe care s-a presărat anterior făină și se modelează după dorință. Putem adăuga în aluat 1-2 gălbenușuri de ou (depinde de mărimea oului) și 1 linguriță de esență de vanilie. Acestea se adaugă odată cu apa rece, nu mai înainte. Aluatul se poate folosi și a doua zi, dacă sta la rece, în frigider și se poate ține în congelator, până la 1 lună. Aluatul fraged se poate folosi la toate tartele cu fructe.

Acrivița

Acriviţa vă urează poftă bună!

Lady chef
trimite reteta ta

reclama culinar

Trafic monitorizat de pe 23 Octombrie 2017

057595
Users Today : 193
Users Yesterday : 210
This Month : 3937
This Year : 44840
Total Users : 57595
Views Today : 478
Total views : 240431
Who's Online : 1