Castraveciori murați fără oțet

admin, 8 octombrie 2015

castraveti-murati-saramuraEste o rețetă care se face foarte ușor. După aceeași metodă puteți conserva sparanghelul, conopida sau ceapa de mărime mică (perlă). Este o rețetă mult mai accesibilă, chiar și celor care nu au făcut niciodată murături de iarnă. Metoda este foarte practică, iar produsul final este delicios.

Ingrediente:

 • castraveți, spălați bine cu apă rece (așezați castraveții, vertical, în borcane pentru a stabili exact cantitatea)
 • apă filtrată, fără clor, în proporție
 • sare neiodată în proporție

Condimente:

 • o rădăcină de hrean, curățată și tăiată în bețișoare (pentru un borcan de 4 litri sau 4 borcane de 850 g)
 • o căpățână de usturoi, fără coajă (pentru un borcan de 4 litri sau un borcan de 850 g)
 • foi de dafin (4-5 foi de dafin pentru un borcan de 4 litri sau 4 borcane de 850 g)
 • semințe de mărar (2 linguri pentru un borcan de 4 litri sau 4 borcane de 850 g)
 • boabe de muștar ( 2 linguri pentru un borcan de 4 litri sau 4 borcane de 850 g)
 • boabe de piper (1 lingură pentru un borcan de 4 litri sau 4 borcane de 850 g)
 • semințe de coriandru (1 linguriță pentru un borcan de 4 litrii sau 4 borcane de 850 g)
 • semințe de țelină (1 linguriță pentru un borcan de 4 litrii sau 4 borcane de 850 g)

Preparare:

Castraveții se spală bine în apă rece pentru a îndepărta pământul sau alte impurități. Saramura se face după cum urmează: la 1 litru de apă se pune 1 lingură cu vârf de sare neiodată. Atenție! Apa trebuie să fie fără clor, filtrată, iar sarea, fără iod. Folosiți sare mare pentru murături. Proporțiile de mai sus sunt date să vă puteți calcula necesarul de condimente, apă și sare în funcție de cantitatea de castraveți sau de numărul de borcane pe care vreți să îl faceți. Într-o cratiță, la foc mediu, se pune apa la fiert. Se adaugă sarea , se amestecă bine cu ajutorul unei linguri de lemn și se aduce la punctul de fierbere. În borcane punem jumătate din cantitatea de condimente, jumătate de hrean și jumătate din cantitatea de grăunți de usturoi. Se adaugă apoi castraveții în picioare, ținând borcanul înclinat. Printre castraveți se pune restul de hrean, restul de condimente și restul de usturoi. Așezați borcanul pe un raft de sârmă și turnați saramura fierbinte. Borcanele se umplu cu saramură până aproape de capac. Se închide capacul și se lasă să se răcească la temperatura camerei. Se depozitează în cămară, la loc întunecos și rece. Pentru a ști câtă saramură să faceți, cel mai simplu este să umpleți un borcan cu castraveți, puneți apă peste ei și calculați în funcție de aceasta necesarul de saramură pentru toate borcanele. Dacă aveți borcane mari, puteți să calculați, cu aproximație: la un borcan de 4 litri, plin cu castraveți, intră aproape 2 litri de saramură, plus sau minus, depinde de mărimea și spațiul ocupat de castraveți în borcan.

Notă:

Este recomandat să înțepați cu furculița fiecare castravete pus la murat, în acest fel saramura va pătrunde mai bine. Încercați să puneți cât mai mulți castraveți în fiecare borcan. Închideți ermetic capacul și lăsați borcanul într-un loc cald, ferit de lumina directă a soarelui, de exemplu în bucătărie. Poate sta aproximativ trei zile până când bulele din borcan dispar. Castraveții sunt deja gata, cel mai probabil, după 3 zile – 10 zile. Pentru a fi siguri, totuși, așezați borcanele într-un loc rece, o cămară sau o pivniță și lăsați-le cel puțin 4-6 săptămâni înainte de a consuma din castraveții murați. După ce ați deschis borcanul, păstrați la rece în frigider. După cum știți, castraveții murați sunt supuși unui proces de lacto-fermentare. În timpul primelor săptămâni, castraveții eliberează mult dioxid de carbon, din cauza fermentației. Verificați-vă o dată sau de mai multe ori borcanele în această perioadă. Capacele ar trebui să reziste sub presiunea creată.

Acrivița

Acriviţa vă urează poftă bună!

Lady chef
trimite reteta ta

reclama culinar

Trafic monitorizat de pe 23 Octombrie 2017

057771
Users Today : 12
Users Yesterday : 155
This Month : 4113
This Year : 45016
Total Users : 57771
Views Today : 101
Total views : 241006
Who's Online : 2