Cum să gătești orezul ideal

admin, 19 octombrie 2015

20111006-risotto-food-lab-21Orezul perfect este moale și pufos, iar boabele se separă perfect, după gătire. Risotto-ul nu trebuie să fie lipicios. Rezultatul final în mare măsură și de tipul de orez pe care îl folosim. La fel de importantă este și cantitatea de apă sau de supă (stock) în raport cu cea de orez.

Pentru orezul alb, se respectă următoarele proporții: o parte de orez la o parte și jumătate de apă. Într-o cratiță, se pune apa la fiert, se adaugă un vârf de cuțit de sare. Se aduce apa la punctul de fierbere, după care se adaugă orezul. Reduceți căldura la foc mic și lăsați orezul să fiarbă timp de 15-20 minute. Vasul trebuie să fie acoperit cu un capac. După 15 minute, se ia cratița de pe foc, dar se mai lasă aproximativ 5 minute acoperită cu capac. În acest fel, aburul nu poate să iasă afară și orezul se va găti mai bine. Putem să ținem vasul acoperit până când servim orezul. Trebui menționat faptul că orezul își va tripla volumul după fierbere.

În cazul orezului brun, vom folosi o parte de orez la două părți de apă. Se aduce la fierbere apa cu un vârf de sare, se reduce focul la mic și se fierbe orezul 45 de minute. Se lasă să stea acoperit, timp de 10 minute, după ce s-a fiert.

Pentru orezul basmati, orezul aromat sau orezul cu bobul lung:

Se clătește orezul timp de câteva minute. Se pune orezul într-un vas cu apă și se lasă să se înmoaie timp de 30 minute. În acest fel va pierde din amidon și boabele de orez nu se vor mai lipi unele de celelalte. Folosiți o parte de orez și o parte și jumătate de apă. Se toarnă apa clocotită cu puțină sare – cam un vârf de cuțit, peste orezul basmati. Sarea se adaugă atunci când se pune apa la fiert, nu după aceea. Se fierbe orezul timp de 15 minute. În acest timp, se acoperă cratița cu un capac. După ce a fiert orezul, vasul se mai lasă acoperit cam 5 minute.

Pentru orezul sălbatic:

Folosiți o parte de orez la trei părți de apă. Se aduce la fierbere apa cu sarea, se reduce focul la mic și se fierbe 45 de minute. Se lasă sa stea, acoperit, timp de 10 minute după ce s-a fiert.

Cantitățile de mai sus sunt: 1 cană = 1cup = 1 parte orez; 3 căni = 3 cups = 3 părți apă. La acestea se adaugă un vârf de cuțit de sare, atunci când apa începe să fiarbă. Tot timpul urmăriți atunci când fierbeți orezul să nu se prindă de fundul vasului în care se gătește. Urmăriți, de asemenea, dacă mai are nevoie sau nu de apă față de cantitățile date de rețetă.

 Acrivița

Acriviţa vă urează poftă bună!

Lady chef
trimite reteta ta

reclama culinar

Trafic monitorizat de pe 23 Octombrie 2017

057595
Users Today : 193
Users Yesterday : 210
This Month : 3937
This Year : 44840
Total Users : 57595
Views Today : 474
Total views : 240427
Who's Online : 2