Gogoși ca la bunica

admin, 20 octombrie 2015

gogosiGogoșile sunt, fără îndoială, unul dintre cele mai populare deserturi din întreaga lume. Se spune că ar fi fost inventate de coloniștii din America. Se prepară în zeci, poate sute de variante, însă nimic nu se compară cu gogoșile românești, pe care le făcea bunica. Sunt delicioase dimineața, cu o cană de lapte proaspăt. Aroma și textura lor pufoasă îmi trezesc și acum nostalgia copilăriei.

Ingrediente:

  • 500 de grame = 4cups = 64 linguri de făină
  • 100 g = 0,4 cup = 7 linguri unt
  • 100 de grame = 0,5 cup = 8 linguri de zahăr
  • coaja rasă de la o lămâie
  • 3-4 gălbenușuri de ou
  • 250 ml = 1 cup = 17 linguri de lapte călduț
  • 1 cub de drojdie (cu plus, un cub bun de drojdie)
  • un vârf de cuțit de sare
  • ulei vegetal pentru prăjit
  • zahăr pudră pentru pudrat gogoșile

Preparare:

Într-un castron mai mare se pun făina, zahărul și coaja de lămâie. Se formează o adâncitură în făină. Dizolvați drojdia în câteva linguri de lapte călduț și o jumătate de lingură de zahăr. Drojdia le lasă să acționeze (reacționeze) aproximativ 5-8 minute. Untul se topește într-o cratiță, la foc mediu. Adăugați drojdia și amestecați cu făina. Adăugați, apoi, pe rând ouăle, untul (care nu trebuie să fie deloc fierbinte) și esența de vanilie. Începeți să frământați aluatul. Turnați laptele, câte puțin, până se încorporează în totalitate în aluat. Dacă acesta este prea moale, adăugați puțină făină. Dacă aluatul este prea tare, se mai pune o linguriță de lapte. Se frământă în continuare energic, până la omogenizare. Când compoziția devine netedă, nelipicioasă, se pune într-un castron, se acoperă cu folie de plastic și se lasă să crească timp de aproximativ 2 ore, până când își dublează volumul. De asemenea, puteți lăsa aluatul în cuptorul preîncălzit la 35-40 grade C/ 100 F, acoperit bine cu un prosop.

După dospire, luați aluatul, puneți puțină făină sau puțin ulei pe o masă de lucru și întindeți cu sucitorul jumătate din cantitatea de aluat. Trebuie să obțineți o foaie nu mai groasă de 1 cm – 1,5 cm,1/ 2 inch. Decupăm gogoșile în foaia de aluat cu ajutorul unui pahar. Repetați procedeul și cu cealaltă jumătate de aluat.

Marginile rezultate de la decuparea gogoșilor pot fi folosite, în continuare, pentru alte gogoși. Aluatul tăiat în forme se lasă acoperit, într-un loc călduros, aproximativ 25-30 minute. Se pune ulei într-o tigaie adâncă sau într-o cratiță cu fundul gros. Introduceți gogoșile când ulei începe să sfârâie. Temperatura ar trebui să aibă peste 170 grade C/ 330 F. Gogoșile trebuie să plutească în cantitatea de ulei din tigaie. Se rumenesc frumos pe fiecare parte, după care se scot și se lasă la scurs pe un platou pe care am pus anterior un prosop de hârtie. Gogoșile se servesc pudrate cu zahăr pudră.

Acrivița

Acriviţa vă urează poftă bună!

Lady chef
trimite reteta ta

reclama culinar

Trafic monitorizat de pe 23 Octombrie 2017

057739
Users Today : 135
Users Yesterday : 202
This Month : 4081
This Year : 44984
Total Users : 57739
Views Today : 305
Total views : 240756
Who's Online : 1