Varză murată

admin, 26 octombrie 2015

varza murata la butoiUna dintre mai cunoscute activități culinare din luna octombrie este pusul verzei la murat. Toate gospodinele își au propriile rețete de varză murată, transmise de la bunici către generațiile mai tinere. Rețeta de bază a rămas cam aceeași, bineînțeles fiecare este liber să facă propriile modificări, în funcție de preferințe. Nu este deloc un proces complicat. Dimpotrivă! Nu avem nevoie nici de multe ustensile, nici de multe ingrediente.

Ingrediente:

  • 20 verze potrivite, curățate de frunzele mari și groase
  • 2 bucăți rădăcină de hrean, curățit și tăiat sub formă de bețișoare subțiri
  • ½ legătură mărar uscat (aproximativ 8-9 fire), cu tulpini, frunze și semințe (tulpină, plus partea florală). Este indicat să culegeți mărarul și să îl uscați cu câteva săptămâni înainte
  • 2 gutui coapte, tăiate în patru sau în șase
  • boabe de porumb (boabe galbene de la doi știuleți de porumb)
  • sare neiodată pentru murat
  • 1 butoi de plastic cu capac, cu o capacitate de aproximativ 166 litri = 44 galoane
  • saramura făcută din 90 litri de apă fără clor. La fiecare litru s-a adăugat 1 lingură cu vârf de sare.

Preparare:

varza murata la butoi2Cotoarele de varză se crestează în cruce, apoi se scobesc conic, cu ajutorul unui cuțit . Varza se spală bine. Spălăm butoiul cu apă fierbinte, după care așezăm, pe fundul său,

câteva bețe de hrean, o mână de boabe de porumb, o gutuie tăiată în patru și câteva bețe de mărar. Verzele se așază în butoiul de plastic cu căpățâna în jos, iar în gaura unde a fost cotorul punem 1-2 lingurițe de sare. În acest mod, se umple butoiul având grijă să îndesăm cât mai bine legumele. Între verze se pun bețișoare de hrean, boabe de porumb, felii de gutuie și bețe de mărar uscat. Butoiul se acoperă cu un capac de plastic și se lasă așa cel puțin 2 -3 zile, ca sarea să pătrundă bine în varză. În acest interval, varza se mai lasă, se așază în butoi. Se face saramura din apă rece, fără clor și sare neiodată (sare grunjoasă). La un litru de apă se pune o lingură cu vârf de sare. Se acoperă bine cu saramură. Verzele au tendința de a se ridica la suprafață din cauza lichidului, de aceea se pune un capac din lemn deasupra, cât mai aproape de gura butoiului. Deasupra capacului de lemn se așază o greutate.

După ce s-a pus saramura, varza trebuie pritocită. Lichidul se scoate și se toarnă la loc, de mai multe ori, într-un interval de timp, pentru a dizolva sarea depusă la fund. Varza pe pritocește la fiecare trei zile, timp de 2-3 săptămâni, după metoda clasică, adică se pune un furtun în butoi, aproape te fundul butoiului și se suflă bine în saramură. Mai putem, cu ajutorul aceluiași furtun se scoatem saramura din butoi (se trage afară cu gura aerul din furtun și în acest fel saramura începe să iasă afara din butoi). Se pune în alt vas, după care toarnă la loc peste varză.

Varza se ține în butoi la o temperatură de cel puțin 15-16 grade C/60 F. În acest fel, va fermenta și se va mura complet. Procesul va dura 5-6 săptămâni. Dacă temperatura din încăperea în care este depozitată varza depășește valoarea de 21- 23 grade C/ 70-75 F, atunci procesul de fermentare este complet în 3-4 săptămâni. Dacă varza se lasă prea mult și rămâne loc gol până la gura butoiului, putem completa cu alte verze. Există riscul ca în timp, după 2-3 luni de la încetarea fermentării, să se formeze deasupra saramurii un fel de mucegai. Acesta se îndepărtează cu o sită fină, iar varza se pritocește din nou, de câteva ori. Când scoateți câte o varză din butoi aveți grijă ca celelalte să fie bine acoperite. Se consumă când este murată îndeajuns.

Notă:

Varza se împinge bine cu mâna în butoi și se așază în așa fel încât să fie cât mai puține spații goale. Când varza se murează, nu mai are aceeași densitate și tinde să iasă la suprafață. Se poate mura și în borcane de sticlă, de cel puțin 3-4 litri. Acest proces de murare ține aproximativ 10-14 zile. Procedeul este același ca și în cazul conservării în butoi, diferența este că aici varza se poate tăia pe jumătate sau se pot pune chiar foi desfăcute. Saramura se face din apă rece la care se adaugă 1 lingură și jumătate de sare neiodată. Peste borcane se poate pune un capac sau chiar o farfurie curată. Fermentația este gata când bulele de aer (bioxidul de carbon) încetează să apară la suprafața saramurii.

Acrivița

Acriviţa vă urează poftă bună!

Lady chef
trimite reteta ta

reclama culinar

Trafic monitorizat de pe 23 Octombrie 2017

057769
Users Today : 10
Users Yesterday : 155
This Month : 4111
This Year : 45014
Total Users : 57769
Views Today : 37
Total views : 240942
Who's Online : 2