Cârnați de casă cu carne de porc

admin, 5 ianuarie 2016

carnati de casaCârnații de casă sunt un preparat specific sezonului de iarnă. Chiar dacă pare mai simplu să îi cumpărăm gata făcuți, din comerț, gustul nu se compară. Nu sunt deloc complicat de făcut și sunt absolut delicioși.

Ingrediente:

 • 12,2kg = 28 pounds carne de porc (picior sau ceafă)
 • 4 kg = 9 pounds grăsime  (slănină) de porc
 • 1 și 1/2 căpățână de usturoi, decojit și pisat pastă
 • 5 linguri sare (una se adaugă atunci când se pisează usturoiul, celelalte la carne)
 • 4 linguri boia de ardei dulce
 • 1 lingură coriandru pisat
 • 2 lingurițe piper
 • 1 și 1/2 linguri cimbru  uscat și pisat (aveți grijă ca aroma să nu fie prea puternică)
 • 1/2 lingură chimen pisat
 • 2 lingurițe ienibahar pisat
 • 1 lingură pătrunjel uscat, tocat foarte fin
 • 1 și 1/2 pahare vin alb (1 pahar = 150 ml)
 • 2 și 1/2 pahare apa (1 pahar = 150 ml)

Preparare:

Mațele de porc se spală cu apa caldă, cu oțet și sare și se clătesc bine cu apă rece, apoi se păstrează într-un vas cu apă călduță până le umplem cu carne. Usturoiul se decojește, se toacă mărunt, se pune în piuliță, se adaugă o lingură de sare și se pisează până devine  pastă. Se pune într-un castron, se adaugă apa și se amestecă. Se lăsa acolo până  aromăm carnea, astfel încât apa să ia miros și gust de la usturoiul pisat. Carnea de porc se dă prin mașina de tocat cu găuri mari, la fel și grăsimea de porc. Este recomandat să folosiți cea mai mare sită pentru a toca grăsimea și carnea, altfel carnea cârnaților va arătă ca o pastă. Carnea se lăsa la temperatura camerei, se pune pe o masă de lucru și se amestecă foarte bine cu grăsimea.

Într-un castron se amestecă restul de ingrediente (boia de ardei dulce, coriandru, chimen, cimbru, ienibahar și pătrunjel uscat). Folosim o lingură de lemn sau o spatulă. Jumătate din cantitatea de condimente se presară peste carnea întinsă pe masa de lucru. Se amestecă bine, frământând carnea de la margine către interior. Se adaugă și restul de condimente și se procedează la fel, amestecând foarte bine.

Întindeți carnea pe masa de lucru și, cu degetele, faceți găuri în carne, pe toată suprafața. Puneți încet vinul,  în așa fel încât să acopere toată carnea și  să își tragă aroma. Se amestecă din nou carnea, frământând de la margini către interior. Se întinde din nou pe masa de lucru, se fac din nou găuri cu degetele și se adaugă, de această dată, zeama de usturoi cu pasta de usturoi. Se frământă la fel, energic, până când zeama de usturoi este absorbită în totalitate de carne. Compoziția trebuie să fie pufoasă, aerisită bine prin frământare. Carnea nu trebuie să se lipească de mâini atunci când se frământă. Se mai pot adaugă sare și condimente, după gust, la fel și usturoi, dacă mai este nevoie.

Faceți o chiftea din puțină carne, frigeți-o în tigaie și reglați gustul cu sarea sau condimente. Carnea de cârnați se pune într-un vas mai mare sau chiar într-un sac de plastic până a doua zi și se păstrează la rece, în frigider, pentru ca toate aromele să intre mai bine în carnea de cârnați. Mațele se pun, câte unul, pe accesoriul pentru cârnați (o țeavă specială pentru cârnați). Aceasta se unge cu puțină grăsime astfel încât mațele să se fixeze mai bine pe dispozitiv, fără să se rupă. Carnea tocată se pune în mașina de tocat și se umplu cârnații.
Când sunt gata, se leagă la ambele capete și se pun la scurs peste noapte  pe o bucata de lemn, la rece, dar acoperite. Cârnații se umplu bine cu carne tocată, dar nu foarte tare. Când le punem la scurs, ele trebuie să rămână pline de carne. Dacă nu sunt suficient de pline, vor rămâne bule de aer în interior. Cârnații se pot proporționa prin răsucirea mațului, însă nu trebuie să fie mai mari de 10-15 cm. Se pot lăsa și întregi, urmând să îi tăiem în bucăți potrivite atunci când îi consumăm. Se pot consuma proaspeți sau îi putem afuma, după preferințele fiecăruia.

Cârnații de porc țărănești se fac cu sare, cimbru, usturoi și apă. Cantitățile se pun, de obicei, după gust. În mod normal, carnea și grăsimea se toacă mai mare, cu satârul și se amestecă bine cu celelalte ingrediente. Se lăsa pentru 24 ore, astfel încât sarea și condimentele să intre bine în carne. Se umplu cârnații și se mai lăsa o zi la scurs, înainte de a fi afumați.

Cârnații  se afumă câte 2-3 ore pe zi, la fum ușor, timp de 2 -4 zile. Pentru afumat se poate folosi rumeguș sau bucăți mici de lemn. Acestea trebuie să fie umede. Se lasă o zi în apă, înainte de folosire. Recomandat este lemnul de cireșe, măr, fag, prun și vișin. După afumare, cârnații se păstrează la rece, acoperiți, în cămară sau în beci.

Acrivița

Acriviţa vă urează poftă bună!

Lady chef
trimite reteta ta

reclama culinar

Trafic monitorizat de pe 23 Octombrie 2017

057745
Users Today : 141
Users Yesterday : 202
This Month : 4087
This Year : 44990
Total Users : 57745
Views Today : 368
Total views : 240819
Who's Online : 1