Apple Ștrudel – versiunea austriacă

admin, 12 aprilie 2016

desserts-apfelstrudel-iStock-12067717-4x3Ingrediente:

Pentru aluat:

 • 250 grame = 2 cups= 32 linguri de  făină tip 550
 • 100 ml = 0,4 cup = 7 linguri de apă, puțin caldă, foarte puțin peste temperatura camerei. În termeni de specialitate, se numește Lukewarm water, o apa între 36 grade C și 40 grade C, adică între 98 – 105 grade F
 • 25 g = 2 linguri unt dulce
 • 20 g = 2 linguri zahăr pudră
 • 2 ouă, la temperatura camerei
 • 1 vârf de cuțit de sare

Pentru umplutură:

 • 1, 5 kg = 3,3 pounds mere, decojite
 • 200 ml = 0,8 cup=13 linguri smântână
 • 110 g = 0,4 cup = 8 linguri de unt
 • 60 g = 4 linguri stafide  albe
 • 60 g = 5 linguri zahăr pudră
 • 60 g = 4 linguri migdale măcinate
 • 100 g = 0,8 cup = 13 linguri  pesmet
 • sucul de la o jumătate de  lămâie
 • 2 vârfuri de cuțit de scorțișoară pulbere
  2 lingurițe de esență de  rom
 • 30 g = 3 linguri zahăr pudră pentru pudrat

Preparare aluat:

Se pune făina într-un castron, se adaugă gălbenușurile  de ou sau ouăle întregi, sare, unt topit, zahăr și apă caldă. Amestecați  aluatul până nu mai este  lipicios, apoi frământați-l pe  o suprafață  de lucru presărată cu făină. Aluatul este bine frământat dacă are o suprafață netedă și nu se mai lipește de degete. După ce am terminat de frământat, lăsăm aluatul să stea într-un castron 1 oră sau 2, la temperatura camerei. Aluatul se unge cu puțin ulei, folosindu-ne de pensule de bucătărie.

Se preîncălzește cuptorul la 210 ° C/410 F .

Merele se curăță de coajă și semințe, apoi se taie în felii subțiri sau în cubulețe.  Se  pun într-un castron,  apoi se adaugă peste mere  zeama de lămâie, zahăr, stafide, esență de rom,  migdale măcinate,  smântână și scorțișoară. Într-o tigaie se pune untul la încins, se adaugă pesmetul și se  lasă câteva minute, până când pesmetul își schimbă puțin culoarea. Adăugați pesmetul peste mere și restul de ingrediente. Se amestecă ușor.

Pe o masă de lucru se pune puțină făină, se așază aluatul și se întinde bine cu un sucitor. După această operație se pune pe mâni făină din abundență și se ia aluatul.  Băgați pumnul sub foaia de aluat, începând din centru și trageți către margine deasupra, pumnilor strânși. Se întinde aluatul foarte mult pe mâini, lăsând să cadă greutatea sa în jos. Se răsucește aluatul până se dă forma dorită, pentru a obține un dreptunghi de 50 x 60 cm aproximativ 20 x 24 inch.

Ca să împachetați mai ușor ștrudelul cu mere, se pune pe masa de lucru o pânză  uscată, după care se presară făină și apoi se întinde aluatul la forma dorită, cu un sucitor.

În ambele cazuri, la final aluatul se unge bine cu unt topit.  Se pun merele în înălțime în centrul aluatului sau aproape de marginea aluatului, după preferință. Se acoperă merele cu marginea aluatului. Rulați aluatul prin ridicarea pânzei. Capetele aluatului se răsucesc apoi  se rupe surplusul de aluat. Apăsați puțin spre interior  capetele aluatului   ca umplutura să nu iasă afară în timpul coacerii. Se pune ștrudelul pe o tavă acoperită cu hârtie de copt și se glazurează  cu ou. Lăsați ștrudelul să se odihnească timp de 10 minute.

Se coace în cuptorul preîncălzit timp de 25 până la 30 de minute. Ștrudelul trebuie să aibă o crustă crocantă și frumos rumenită.

Se răcește pe un raft  de sârmă. Se taie puțin la un colț ca aburul din ștrudel să iasă, iar ștrudelul să rămână crocant când se servește. Se pudrează cu zahăr pudră se taie în bucăți și se servește.

Nota : Capetele groase ale aluatului se taie după ce aluatul se întinde. Aluatul trebuie să fie uniform și foarte subțire. Ștrudelul se calcinează la temperaturi ridicate. Dacă aluatul începe să se facă maro în timpul coacerii, pe la jumătatea timpului se reduce căldura sau  se poate acoperi ștrudelul cu o folie de aluminiu. Dacă nu puteți să pregătiți aluatul ca în rețeta de mai sus atunci puteți folosi și un aluat de patiserie gata pregătit, un phyllo,  de exemplu. Veți face un ștrudel cu mere mai puțin tradițional, dar  foarte delicios.

Acriviţa vă urează poftă bună!

Lady chef
trimite reteta ta

reclama culinar

Trafic monitorizat de pe 23 Octombrie 2017

038703
Users Today : 7
Users Yesterday : 169
This Month : 3366
This Year : 25948
Total Users : 38703
Views Today : 30
Total views : 193043
Who's Online : 2