Pască

admin, 29 aprilie 2016

pasca1Pasca este preparatul tradițional fără de care masa de Paște nu ar mai fi la fel. Deși la origine, pasca era pregătită din aluat nedospit și fără umplutură, în zilele noastre aceasta se pregătește din aluat de cozonac, la care se adaugă brânză și stafide. Cu toate acestea, creativitatea gospodinelor nu s-a oprit aici:  în prezent există o varietate de tipuri de pască, care mai de care mai delicioase și aspectuoase.

Ingrediente:

Pentru aluat:

 • 500g = 4 cup , 64 linguri  făină cernută (la temperatura camerei)
 • 250 ml = 1cup = 17 linguri  lapte călduț, plus încă câteva linguri
 • 150g = 0,7cup = 12 linguri zahăr
 • 100 grame = 0,4 cup = 7  linguri  unt topit și răcit la temperatura camerei (sau 70 grame = 5 linguri  unt topit și 30 grame = 2 linguri ulei )
 • 3 gălbenușuri de ou ( ouăle să fie mari și la temperatura camerei)
 • 15 grame = 1lingură și jumătate de  drojdie uscată
 • coaja de la o lămâie sau o portocală
 • 1 linguriță de esență de vanilie sau 1 linguriță de esență de rom
 • un vârf de cuțit de sare

Pentru umplutură:

 • 300 g = 2 cups = brânză dulce de vaci (fără prea multă umiditate)  sau 200 grame =1,6 cups = 26 linguri de brânză Ricotta și 100 g = 0,6 cup = 10 linguri brânză cottage
 • 2 ouă, bătute bine ( la temperatura camerei)
 • 3  linguri de zahăr (puteți adăuga mai mult zahăr, după gust)
 • 50-70 grame = 5 linguri – 7 linguri stafide (puteți adăuga mai multe stafide, după gust)
 • 3-5 linguri = 33 grame -56 grame de griș (depinde de consistența brânzei, umplutura nu trebuie să fie foarte moale)
 • coaja de la 1/2 lămâie
 • 1 lingurițaă de esență de rom
 • câteva linguri de apă caldă pentru a înmuia stafidele

Pentru uns pasca :

 • 1 gălbenuș de ou
 • 1/2  lingură de lapte

Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei când vă apucați de făcut rețeta. Locul unde se prepară pasca trebuie să fie ferit de curenți de aer și să fie cald.

Preparare:

Stafidele se pun într-un castron cu puțină apă calda și se lasă să se înmoaie cel puțin 30-45 minute.

Cum preparăm maiaua? 

pascaMaiaua trebuie făcută înainte și se lasă să crească 10 minute, până își dublează volumul. Drojdia se pune într-un castron (mic). Adăugați peste drojdie, 2  linguri de făină, 1 lingură de zahăr. Amestecați bine, după care adăugați puțin lapte călduț, aproximativ 3 linguri. Atenție! Laptele  nu  trebuie să fie fierbinte! Amestecați energic până când rezultă un aluat care curge, un aluat foarte moale. Dacă este necesar, mai puneți 1/2 lingură de lapte. Se acoperă castronul și se lasă maiaua la crescut.

Restul de zahăr pentru aluat se pune peste laptele călduț. Se amestecă bine astfel încât zahărul să se dizolve în lapte. Făina cernută se pune într-un procesor de bucătărie, se adaugă maiaua, gălbenușurile de ou la temperatura camerei, coaja de lămâie și esența de rom. Se pornește procesorul de bucătărie la mic, se adaugă puțin câte puțin laptele, până se formează aluatul, în jur de 3-4 minute, se mai adaugă 1-2 linguri de lapte, dacă aluatul este prea dur, (depinde de calitatea făinii și umiditatea din atmosferă). Se lasă, în continuare, aluatul la mixat. Adăugați și praful de sare. Începeți să adăugați untul topit peste aluat câte puțin, lăsați să se încorporeze cantitatea de unt în totalitate în aluat, după care se pune din nou unt. Repetați operația până se termină tot untul. Când ați terminat această etapă, lăsați să se mixeze bine aluatul pentru încă 10 minute,  până când începe să se prindă de fundul și pereții castronului în care se mixează. Aluatul este un aluat de cozonac, lipicios și moale,  cu o consistență medie. Nu este un aluat tare, dar nu se desprinde foarte repede de pe mâini, fiind lipicios.

Aluatul se scoate din vas, se modelează sub formă bilă rotundă, se pune pe o masă de lucru, se acoperă și se lasă să crească până-și dublează volumul.

Aluatul se poate frământa și cu mâna într-un castron mare, timp de 20-30 minute.

Între timp puteți să puneți într-un castron brânză și să pregătiți umplutura pentru pască. Peste brânză se pun toate ingredientele, se amesteca bine cu o spatulă sau cu o lingură de lemn și se pune deoparte. Umplutura trebuie să fie de asemenea de o consistenta medie, să nu curgă de pe spatulă, dar nici să nu fie tare. Pentru aceasta adăugați sau nu mai mult  griș, reglând consistența umpluturii.

După ce aluatul a dospit, și-a mărit volumul încă o dată,  răsturnați-l pe suprafața de lucru și împărțiți-l în două părți egale, folosindu-vă de o racletă. Blatul de lucru trebuie uns înainte cu puțin ulei. Ungeți-vă și mâinile cu puțin ulei pentru a lucra mai ușor aluatul.

Prima jumătate din cocă se întinde bine cu mâinile într-o  tavă  rotundă, de cel puțin 26 de cm, unsă înainte cu puțin unt. Pe fundul tăvii se pune hârtie de copt. În felul acesta, pasca  se coace  mai bine,  nu se arde sau și nu se prinde de pereții tăvii.  Înțepați aluatul cu o furculiță, din loc în loc, să nu crească prea mult în timpul coacerii.

Cea de-a doua jumătate de aluat se taie în trei părți egale, se fac trei șnururi, rulând fiecare parte, după care cele trei șnururi de aluat se împletesc. Punem împletitura de jur împrejur în tavă, peste foaia de aluat, ca un cerc.

Se adaugă umplutură în mijloc, se unge aluatul cu un gălbenuș de ou bătut, la care se adaugă puțin lapte. Pasca se coace în cuptorul preîncălzit la 170 grade C, 350 F, aproximativ 45 minute,  până se rumenește frumos deasupra. Se scoate, se lasă să se răcesacă și se servește.

Acriviţa

Acriviţa vă urează poftă bună!

Lady chef
trimite reteta ta

reclama culinar

Trafic monitorizat de pe 23 Octombrie 2017

038702
Users Today : 6
Users Yesterday : 169
This Month : 3365
This Year : 25947
Total Users : 38702
Views Today : 9
Total views : 193022
Who's Online : 5