Zacuscă de vinete

admin, 20 septembrie 2017

IMG_5816Zacusca de vinete este făcută după formula clasică, o formulă simplu de reţinut, ce ţine cont de mărimea fiecărei legume care intră în compoziţia zacuscăi vinete: 3-2-1-1. Am pus mai puţin ulei decât în reţeta clasică, însă, la final, am obţinut acelaşi gust şi aceeaşi textură. Este o reţetă pe care familia mea o face de ani buni de zile. Aparţine bunicii mele şi a fost continuată până-n prezent. Pusă la rece în cămară,  zacusca de vinete este un adevărat deliciu. Poate acompania orice fel de mâncare, mai ales toamna şi iarnă.

Ingrediente:

  • 3 kg = 6 pounds de vinete, spălate şi coapte pe tavă, pe grătar sau la foc
  • 2 kg = 4 pounds de  ardei kapia roşii sau jumătate din cantitate de gogoşari, spălaţi şi copţi pe tava, la grătar sau pe foc
  • 1 kg = 2,2 pounds = 6.6 coups ceapă, curăţată şi dată prin maşina de tocat (dacă lasă prea multă zeamă, scurgeţi-o. Zeama nu se pune la gătit, în zacuscă)
  • 1 litru de bulion de roşii, din roşii foarte coapte, ajunse la maturitate (bulionul trebuie făcut în casă, nu cumpărat. Nu se foloseşte pasta de roşii)
  • 500 – 600 ml. de ulei vegetal = 2 coups = 33 linguri (am folosit 500 ml şi a ieşit foarte bun)
  • 2-3 foi de dafin
  • 1/3- 1/2 linguriţă de ardei cayenne (un sfert sau jumătate de linguriţă, după gustul fiecăruia)
  • 1-2 linguri de miere
  • 2-3 linguriţe de sare (către sfârşit, când zacusca este aproape gata, se mai adaugă puţină sare, după gust)
  • 2 liguriţe de piper, proaspăt măcinat

      Preparare:

Vinetele, ardeiul şi roşiile  folosite în zacuscă trebuie să fie coapte şi ajunse la maturitate. Primele două, vinetele şi ardeiul, se spală bine, se şterg cu un prosop de hârtie şi se coc la foc, pe o tavă sau la grătar, după cum vă vine mai uşor. Se lasă  aproximativ 30 de minute sau până când coaja se înnegreşte şi devine moale. Se va îndepărta uşor de pe legume.

După ce s-au copt, vinetele şi ardeii se lasă să se răcească 5-7 minute, după care se curăţă de coajă. Vinetele se lasă să se scurgă puţin. În timpul acesta, ardeiul copt se trece prin maşina de tocat. Vinetele se pun una câte una pe un tocător şi se toacă mărunt.

Ceapa se curăţă, se toacă în bucăţi mari şi se trece prin maşina de tocat. Este posibil ca ceapa să lase zeamă, mai ales dacă este ceapă nouă. Scurgeţi zeama. Aceasta nu se foloseşte în zacuscă. Folosiţi sita cu ochiuri mijlocii de la maşina de tocat.

De obicei, bulionul de roşii se face în casă. Nu se foloseşte bulion de roşii din comerţ. Cu această ocazie puteţi vedea ce fel de roşii folosiţi. Acestea trebuie să fie ajunse la maturitate, să fie moi şi suficient de coapte.

Roşiile se decojesc. Puteţi să le băgaţi 30 secunde în apă clocotita şi apoi în apă rece. Dacă sunt foarte coapte, se pot decojii uşor cu ajutorul unui cuţit.

Se curăţă de seminţe în totalitate, iar pulpa rezultată se trece prin maşina de tocat carne, folosind sita cu ochiuri mijlocii.

 Pulpa  şi zeama rezultată se pun la fiert, la foc mediu – mic  timp de 30-35 minute, până când se reduce cel puţin un sfert din cantitate, iar bulionul se îngroaşă. Atenţie! Nu trebuie fiert mult, altfel o să rezulte o pastă de roşii (mai groasă) care nu se foloseşte la reţeta noastră.

Într-o oală sau cratiţă cu fund dublu, se pune uleiul la încins, se adaugă ceapa şi se lasă timp de 7-8 minute, până când ceapa se înmoaie şi devine translucidă.

Adăugaţi pe rând la distanţă de 4  minute ardeiul copt, dat prin maşina de tocat carne, apoi vinetele. Dacă ardeiul copt nu începe să fiarbă în cele patru minute, lăsaţi-l să fiarbă mai mult împreună cu ceapa, după care adăugaţi vinetele. Adăugaţi bulionul, foile de dafin, mierea, sarea, piperul şi ardeiul cayene (opţional). Atenţie, ardeiul cayene face ca zacusca să aibă un gust puţin iute.

Sarea se pune după gust, aproape de sfârşit, când zacusca este gata. Din momentul în care începe să fiarbă, se lasă pe flacără, la foc mic,  50-60 minute.

În tot acest timp oala se acoperă cu un capac pe mai mult de trei sferturi şi se amestecă regulat la 5-8 minute, cu o lingură de lemn. Astfel, zacusca nu se prinde de oală.

Borcanele şi capacele de la borcane trebuie să fie sterilizate, fierte mai înainte şi uscate. Zacusca se pune imediat, caldă în borcane.  Se înfiletează capacele şi se pun cu gura-n jos într-un „culcuş”, cum zicea bunica, făcut din două sau mai multe pături. Borcanele se pun jos pe o pătură îndoită sau chitită în patru, după care se acoperă cu celelalte pături. Se lasă să se răcească pentru 24 de ore, după care se pun la rece în cămară. Se serveşte cu pâine proaspătă, cu diverse salate sau cu carne.

      Nota noastră:

Pentru a obţine, la final, 1 litru de bulion, trebuie să puneţi la fiert 250-300 mililitri de roşii, deci 5 cups de bulion nefiert. Dacă vreţi ca zacusca să aibă mai mult gust de ardei şi o culoare mai roşie, măriţi puţin cantitatea de ardei folosit. De obicei, ardeiul gogoşar are mai cu multă pulpă şi este mai dulce decât ardeiul Kapia. La reţeta de mai sus s-au folosit cantităţi egale de ardei gogoşar şi kapia.

Acriviţa

Acriviţa vă urează poftă bună!

Lady chef
trimite reteta ta

reclama culinar

Trafic monitorizat de pe 23 Octombrie 2017

038702
Users Today : 6
Users Yesterday : 169
This Month : 3365
This Year : 25947
Total Users : 38702
Views Today : 15
Total views : 193028
Who's Online : 3