Mâncare de fasole galbenă păstăi

admin, 22 septembrie 2017

IMG_5628Am avut ocazia să cumpăr fasole lată, galbenă pentru a o păstra pe timp de iarnă. Un bun prilej pentru a face şi nelipsita mâncare scăzută de fasole galbenă păstăi, spre încântarea întregii familii care adoră această reţetă. O mâncare ușoară de vară care se poate face, la fel de bine şi iarna, dacă găsiţi sau conservaţi păstăile. Este deosebit de gustoasă. Poate fi servită cu carne.

Ingrediente:

 • 1 kg = 2 pounds de fasole galbenă păstăi,  spălată şi rupte capetele
 • 1 ceapă mare, curăţată şi tocată mărunt
 • 5-6 roșii mari, coapte la foc pe tavă, curățate de pielițe şi tocate
 • 1-1/2 ardei gras  galben, mare, spălat şi curăţat de pieliţele albe, tocat mărunt
 • 2 morcovi potriviţi, curăţaţi, spălaţi şi tocaţi rondele
 • 2 fire de praz, de mărime mică-mijlocie, curăţat şi spălat bine (de pământ. Nu se folosesc frunzele, ci doar partea albă, tăiată rondele mici. Nu este obligatoriu să adăugaţi praz, însă această legumă va da un gust dulce şi aromat mâncării
 • 6 căței de usturoi (sau mai mult după gust), curăţat şi tocat mărunt
 • 1 lingură de pastă groasă de tomate
 • 1 lingură de paprika dulce
 • 1/2 sau 1 linguriţă cimbru pisat (după gust)
 • ½ sau 1 lingură de vegeta. Atenţie câtă sare mai adăugaţi după vegeta. Aceasta este deja sărată
 • 1 pahar de vin alb pentru gătit sau stock de vegetale
 • 1 linguriţă de zahăr
 • 3 linguri de ulei
 • 1 legătură de pătrunjel verde tocat
 • sare şi piper proaspăt măcinat

Preparare:

IMG_5629Fasolea păstăi se spală, se curăţă de codiţe şi de capete, se rupe în bucăţi, după preferinţe  şi se pune în apa clocotită, cu puţină sare. Se lasă 3-4 minute, până începe să se înmoaie. Dacă fasolea păstăi este mai bătrână, lăsaţi-o mai mult la opărit, 7-8 minute. Este foarte bine ca după ce aţi opărit fasolea să o puneţi în apă rece, cu gheaţă pentru a-şi păstra culoarea galbenă.

Ceapa se curăţă şi se toacă mărunt, roşiile se coc mai înainte pe o tavă la foc, se curăţa de pieliţe şi se toacă mărunt. Ardeiul galben (şi lunguieţ , acelaşi ardei cu care se fac ardeii umpluţi cu varză pentru iarnă) se curăţă de seminţe şi de pieliţele albe, se spală şi se toacă mărunt.

Morcovii se curăţă, se spală şi se toacă rondele, prazul se spală bine, se îndepărtează partea verde, iar partea albă se toacă rondele mici. Usturoiul se curăţă şi se toacă mărunt.

Într-o cratiţă se pune uleiul la încins la foc mediu se adaugă ceapa şi se lasă la gătit timp de 7-8 minute până când se înmoaie şi devine translucidă.

Adăugaţi morcovii şi prazul tocat rondele, amestecaţi bine cu o lingură de lemn şi se mai lasă la gătit încă 4-5 minute. Când legumele încep să se înmoaie, adăugaţi paprika dulce şi cimbrul pisat. Puneţi apoi vinul alb şi mai lăsaţi la gătit câteva minute până când vinul începe să fiarbă, iar legumele trag aroma. Adăugaţi şi pasta de tomate groasă.  Amestecaţi bine.

Adăugaţi apoi roşiile tocate, vegeta şi lingura de zahăr (folosesc tot timpul pentru a scădea aciditatea roşiilor). După ce roşiile încep să fiarbă, în aproximativ 3-5 minute, iar sosul începe să scadă, încă 5-7 minute, adăugaţi fasolea galbena păstăi şi usturoiul tocat. Aduceţi la punctul de fierbere din nou, amestecaţi în mâncare bine şi reduceţi focul la mic. Dacă sosul de legume este prea scăzut, puteţi adăuga încă un pahar de stock de legume pentru ca fasolea să fiarbă mai bine.

Mâncarea de fasole se fierbe aproximativ 20-30 minute sau până când fasolea galbenă este gătită îndeajuns şi devine suficient de moale şi fragedă pentru a fi consumată. În tot acest timp amestecaţi cu lingura de lemn din când în când să nu se prindă pe fundul cratiţei. Se asezonează, după gust, cu sare şi piper proaspăt măcinat şi se pune o chită de pătrunjel tocat mărunt la sfârşit înainte ca mâncarea să se ia de pe foc.

Se poate folosi ca şi garnitură pentru diferite feluri de carne, cârnaţi sau chiftele.

Acriviţa

Acriviţa vă urează poftă bună!

Lady chef
trimite reteta ta

reclama culinar

Trafic monitorizat de pe 23 Octombrie 2017

038702
Users Today : 6
Users Yesterday : 169
This Month : 3365
This Year : 25947
Total Users : 38702
Views Today : 16
Total views : 193029
Who's Online : 2