Gem de gutui

admin, 27 octombrie 2017

Gemul de gutui, cu aromă specifică de pară şi gust catifelat, dulce-acrişor este o delicatesă ce nu trebuie să lipsească din nici o cămară. Poate fi servit dimineaţa, la micul dejun, cu pâine prăjită, dar merge, la fel de bine, pentru a umple clătitele, când vreţi să îi răsfăţaţi pe cei dragi. Cele mai bune gutui pentru gem le găsiţi în lunile octombrie, noiembrie. Când le alegeți, mirosiţi partea de jos a fructului. Ar  trebui să aibă un parfum puternic floral. Dacă nu regăsiţi acea aromă, înseamnă că  gutuia nu este coaptă suficient. Gutuile care provin dintr-un pom nestropit, organic, pot avea viermi. Nu este însă nevoie să aruncaţi tot fructul. Îndepărtaţi doar partea cu probleme.

Ingrediente:

  • 6 cupe de gutui spălate, date pe răzătoarea mare (fără mijloc şi seminţe). Folosiţi şi coaja. Se obţin de la aproximativ 2 lbs=1 kg  de gutui (aproximativ 5 -6 gutui mari)
  • 1 litru = 4 1/4 cups de apă
  • 766 grame = 4 cups = 64 linguri  de zahăr
  • 4 linguri = 1/4  cups suc de lămâie
  • 2 linguriţe de coajă rasă de lămâie

Pentru cantitate o mai mare de gutui, folosiţi proporţional restul de ingrediente

Preparare:

Gutuile se spală şi se taie pe jumătate. Se îndepărtează miezul şi sâmburii, după care se dau pe răzătoarea mare până când aveți aproximativ 6 cups de gutui rase. Folosiţi fructele cu tot cu coajă. Puneți 4 1/2 cups de apă într-o cratiță încăpătoare (6-8 litri), cu fund gros și aduceți la fierbere. Adăugați gutuile rase, sucul şi coaja de lămâie. Reduceți căldura și fierbeți în jur de 10 minute, până când gutuile încep să  se înmoaie.

Adăugați zahărul și  amestecaţi  cu o lingură de lemn până se dizolvă complet. Coborâți căldura până la medie. Gătiţi neacoperit, aproximativ 30-50 de minute, amestecând ocazional până când gemul devine roz-roşu şi se îngroaşă suficient.

Gemul se pune în borcane sterilizate. Înainte de a pune capacele, sterilizați-le, punându-le într-un castron și turnând peste ele apă fierbinte. După ce aţi umplut borcanele, strângeţi  capacele bine şi întoarceţi-le cu gura-n jos. Acoperiţi-le cu prosoape de bucătărie şi se lăsaţi-le să se răcească normal, la temperatura camerei.

Se păstrează în cămară, la loc întunecos .

Acriviţa

Acriviţa vă urează poftă bună!

Lady chef
trimite reteta ta

reclama culinar

Trafic monitorizat de pe 23 Octombrie 2017

096539
Users Today : 23
Users Yesterday : 167
This Month : 4091
This Year : 26563
Total Users : 96539
Views Today : 41
Total views : 326756
Who's Online : 2