Budinca de griş cu lapte şi fructe

admin, 5 februarie 2015

budinca de gris cu cirese3Când eram copil această budincă era un deliciu, mai ales că era făcută de mama, acum a rămas tot atât de bună, nu pentru că reţeta este foarte veche, ci pentru gustul şi plăcerea de a mânca această budincă deosebită de griş cu lapte. Iar dacă mai puneţi şi fructe în budincă, gustul ei este de poveste.

Ingrediente:

  • 250g griş
  • 100g zahăr
  • 6 ouă
  • fructe proaspete sau din compot (eu de data asta pentru că nu am avut fructe proaspete şi nici compot, am pus cireşe negre, mari, congelate, apoi le-am lăsat 20-30 minute la temperatura camerei şi încă 5 minute în lichior de cireşe pentru a lua gust)

Pentru sosul budincii:

  • 1 litru lapte
  • 1 coajă rasă de lămâie
  • 2 linguriţe esenţă de vanilie (sau dacă vă place, rom)

budinca cu gris de cirese2Preparare:

Preîncălziţi cuptorul la 180 C,  350 F. Gălbenuşurile de ou se amestecă cu zahărul până când este incorporat şi dizolvat bine.  Adăugaţi grişul şi amestecaţi bine. Albuşurile  de ou se bat bine ca pentru o bezea şi se pun uşor, incorporându-se în restul de budincă cu ajutorul unei spatule. Nu folosiţi un tel, secretul este că albuşurile amestecate repede şi bătute tare îşi vor pierd din volum iar budinca nu va mai creşte. Cireşele  se pun în aluatul de budincă. Se unge un vas rotund pentru budinci (sau chiar formele speciale) cu puţin unt şi se presară puţin griş. Se toarnă compoziţia de budincă şi se coace pentru 25-30 minute, până când capătă o crustă aurie. Se scoate şi se lasă la răcit. Pentru sosul budincii , se pune laptele la fiert cu restul de zahăr, coaja rasă de lămâie şi esenţa de vanilie. Când laptele a fiert, adică a dat în clocot, se poate turna uşor dar nu tot odată, peste budinca de griş. Strecuraţi laptele pentru a îndepărta coaja de lămâie. Lăsaţi budinca să absoarbă tot laptele , apoi o puteţi servi rece lângă o porţie de îngheţată de vanilie, sau cu un sos de fructe îndulcit deasupra.

Acriviţa

Acriviţa vă urează poftă bună!

Lady chef
trimite reteta ta

reclama culinar

Trafic monitorizat de pe 23 Octombrie 2017

057738
Users Today : 134
Users Yesterday : 202
This Month : 4080
This Year : 44983
Total Users : 57738
Views Today : 248
Total views : 240699
Who's Online : 1