Cum să facem iaurt de casă?

admin, 13 ianuarie 2015

iaurt marius marinCum se face iaurtul grecesc chiar la tine în bucătărie? Credeți că este dificil?

Hai să trecem la prezentarea celor doua reţete și să vedem cu câtă ușurință şi fără prea multă îndemnare se poate face .

Inițial, experimentaţi cu un kilogram de lapte doar pentru a vedea dacă vă place. Eu vă voi arăta 2 reţete cum se face iaurtul de casa grecesc .

Una este a mea, iar cealaltă este a prietenei mele, Ziţa.

Rezultatul este aceleași. Puteți alege oricare dintre reţete care ţi se pare ca îţi place mai bine, rezultatul este acelaşi un iaurt cremos şi bun făcut chiar de tine.

Reţeta mea:

  • 2 litri de lapte (de vacă, oaie sau capră)
  • 3 linguri de iaurt (de la cel făcut înainte sau orice fel de iaurt dar când îl cumpăraţi sa scrie pe ambalaj ca este pro-biotic sau că este făcut sau are cultură vie)

Cum procedez :

Se încălzește laptele într-o oală. Nu este nevoie să fiarbă, deci să nu dea în clocot. Se ia laptele de pe sursă de căldură și lasă să se ​​răcească puţin. L-am lăsat să se răcească la 50 de grade, iniţial avea în jur de 90 de grade când l-am luat de pe foc, cca 15-20 minute. Daca nu aveţi un termometru luaţi oala cu lapte de pe foc când este aproape să fiarbă în clocot, atunci când laptele începe să se ridice, în mod practic, puteţi examina dacă s-a răcit suficient, simplu . Am pus degetul mic (bineînţeles curat) în lapte și am numărat până la zece. În cazul în care poţi să înduri căldura, să şti că s-a răcit suficient. Temperatura laptelui o să fie cca 50 grade C. Dacă nu, puteți să lăsaţi laptele mai mult timp să se răcească şi încercaţi acelaşi lucru din nou. Eu am pus oala cu lapte în chiuveta cu apă şi gheaţă .

Într-un pahar puneţi trei linguri de iaurt, se amestecă cu o lingură pentru ca iaurtul să se omogenizeze bine. Se toarnă peste iaurt lapte din oala, se amestecă din nou și apoi se toarnă peste restul de lapte în alt vas decât unde a-ţi fiert laptele. Dacă ai un castron de ceramică, nu unul din fier sau aluminiu este perfect . Dacă nu, pune-l într-un vas de sticlă, dar nu de metal!

Nu uitaţi că bunicii noştri făceau iaurtul în vase, oale de lut ars.

Se poate pune iaurtul în cuptorul aragazului pentru cca 5-6 ore, până când se încheagă, la temperatura de 40-45 grade Celsius. Dacă temperatura este mai mare de 50 de grade Celsius iaurtul se va acrii, pentru un iaurt mai dulce menţineţi temperatura în jurul a 40 de grade C.

Dacă puneţi şi un semn la uşa cuptorului cu „Nu deranjați „, este şi mai bine, trebuie să stea fără să fie deranjat şi la căldură, pentru a se lega, a se îngroşa, deci a nu se mişca sau agita iaurtul în tot acest timp! Poţi să-l laşi şi peste noapte dacă vrei.

După ce iaurtul s-a legat se toarnă în tifon şi se lasă să se scurgă de zer, nu mai mult de o oră sau 2, verifică-l din când în când şi lasă-l aşa cum îţi place.

ATENȚIE : Clătiți tifonul bine, dacă nu vrei ca iaurtul să ia miros.

Dacă ai lăsat iaurtul mai mult de 3 ore la scurs se face brânză.

Se poate consuma cu fructe sau cu miere, după gust.

La un litru de lapte, am avut kilogram de iaurt. Este foarte important ca vasele în care se prepară iaurtul să fie foarte bine sterilizate. Bacteriile vii care ajută la fermentarea iaurtului nostru sunt bacterii iubitoare de căldură, termofile, dar la o temperatură mai mare de 55 grade C, ele mor şi nu vom mai avea iaurtul pe care-l dorim, de aceea laptele se răceşte până la 50 grade Celsius. La frigider se poate păstra în vase cu capac până la 2 luni. Dacă iaurtul a făcut un mucegai, se poate lua acel mucegai şi arunca, iar restul de iaurt este bun, se menţine din cauza acidităţii sale care împiedică anumiţi agenţi patogeni să se înmulţească. În timpul verii, puneţi vasul acoperit cu o farfurie, la soare şi lăsaţi-l câteva ore până se leagă după care puteţi să-l puneţi în frigider.

 

iaurt marius marin2Iaurtul făcut de Ziţa

Iaurtul Ziţei este mai precis la măsurarea temperaturii.

Ingrediente:

  • 1 termometru patiserie, bucătărie (un termometru alimentar)
  • 2 litri de lapte (cu 2% grăsime)
  • 3 linguri iaurt

Procedeu:

Pasul 1: Puneţi laptele într-o cratiță mare la foc mediu, se pune termometrul și se amesteca ocazional, până când temperatura a ajuns exact la 90 ° C.

Pasul 2: După ce vom ajunge la temperatura dorită de 90 ° C , se scoate laptele din oala de fierbere și se transferă într-o oala de pământ sau castron de ceramica cu capac – (e sănătos și este făcut mai bine decât în materiale plastice) care pot tine deține 2 litri de lapte și este pus din nou termometrul în lapte.

Pasul 3: După ce a coborât temperatura la 45 ° C, se adaugă iaurtul şi se amesteca bine. Acoperiți vasul și se pune într-un loc cald acoperit cu o pătură, care nu va „deranja” pe nimeni pentru următoarele 5-6 ore, necesare fermentației iaurtului nostru (de obicei se face seara, peste noapte, înainte de merge la culcare și este pus în frigider dimineața la ora 6.30 – 7 când ne trezim).

Pasul 4: Introduceţi în frigider iaurtul, dar aveți grijă să nu-l mişcaţi brusc și a doua zi este gata pentru consum.

Dacă vreţi să-l treceţi printr-un storcător (iaurtul va fi mai bun, ca un iaurt grecesc) vom face o pungă de pânză , eu am făcut dintr-o faţă de perna din bumbac alb, după care pun iaurtul aşa la rece în frigider într-un castron mare cu capac timp de 2 ore, unde se va trage aproape tot lichidul, zerul din iaurt.

Dacă faci o dată acest iaurt o să vezi cât de simplu este, cu succes garantat. Indiferent de modalitatea prin care vrei sa faci acest iaurt, va fi perfect!

Putem pune în iaurt tot felul de gemuri, de la gutui la mure, struguri, miere și nuci, sau diferite arome ca vanilia sau fisticul. Iaurtul se poate face din orice fel de lapte, de vacă, oaie, capră, laptele să fie un lapte bun, curat, provenind de la animale sănătoase.

Va doresc succes şi o să vedeţi că o să uitaţi de iaurtul din magazine, cu o singura condiţie: când faceţi din nou iaurt, nu-l mâncaţi pe tot, păstraţi 2-3 linguri pentru a face noul iaurt!

Acriviţa vă urează poftă bună!

Lady chef
trimite reteta ta

reclama culinar

Trafic monitorizat de pe 23 Octombrie 2017

057739
Users Today : 135
Users Yesterday : 202
This Month : 4081
This Year : 44984
Total Users : 57739
Views Today : 320
Total views : 240771
Who's Online : 1